Language: NL - EN

Over Clemens non Papa

Jacobus Clemens non Papa (ca.1510-15-ca.1555/6) was één van de meest productieve en begaafde componisten van de 16e eeuw.

Als tijdgenoot van Adriaan Willaert en Nicolas Gombert wordt hij gerekend tot de vierde generatie Frans-Vlaamse polyfonisten: de eerste die een muzikaal antwoord moest zien te vinden op de verordeningen van het Concilie van Trente. Tegelijk trachtten deze componisten het 'geleerde' contrapunt te verzoenen met een verhoogde tekstexpressie naar het voorbeeld van die andere grootmeester, Josquin Desprez. Binnen de toplaag van deze generatie manifesteert Clemens zich als een heel aparte figuur: hij was de enige die zijn muzikale sporen niet verdiende aan de grote internationale hoven of kathedralen, maar binnen de grenzen van de Lage Landen bleef. Hij was zangmeester in Brugge, werkte bij Philippe de Croÿ in Aarschot, was in dienst van de O.L.V.-broederschap in 's-Hertogenbosch en overleed na een doortocht in Ieper vermoedelijk in Diksmuide.

Ook op muzikaal vlak is Clemens nét iets anders dan de anderen: drukke doorimitatie laat hij bijvoorbeeld contrasteren met lichtere passages, en voor zijn chansons kiest hij liefst erotisch getinte of bizarre teksten. Clemens' werken vonden probleemloos de weg naar het publiek van toen, maar appelleren ook aan muzikale fijnproevers van vandaag.