Language: NL - EN

Jacques Maassen

°1947
Nederland

Jacques Maassen (1947) is stadsbeiaardier van Breda en Carillon Consultant. Hij stamt uit een geslacht van beiaardiers: zijn grootvader en vader bespeelden de beiaard van Breda sinds 1923, broer Pieter is beiaardier van Oosterhout en het Bredase Heuvelcarillon en zoon Paul (1981) is vaste vervanger te Breda.
Zelf is Jacques Maassen stadsbeiaardier van Breda sinds 1975; hij is daarmee de 20ste functionaris in een serie die begint in 1526. Het stadsbeiaardierschap is het oudste nog bestaande stedelijke culturele beroep.
Van 1984 tot 2005 was hij directeur van de Nederlandse Beiaardschool Amersfoort. Voordien was hij onder andere hoofdvakdocent Schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, voorzitter van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging en vice-voorzitter van de Beiaard-WereldFederatie.
Tijdens beiaardwedstrijden van de Ned. Klokkenspel-Vereniging in 1969, 1970 en 1971 won hij de eerste prijs, evenals tijdens het Holland Festival-beiaardconcours 1975. Datzelfde jaar won zijn compositie Reflexies de eerste prijs in de prestigieuze Toon van Balkom-compositiewedstrijd te Den Bosch.

Jacques Maassen geeft regelmatig beiaardconcerten, masterclasses en lezingen in binnen- en buitenland. Zo gaf hij als eerste Nederlandse beiaardier zesmaal concerten in Japan (tussen 1991 en 2011) en werkte hij als "artist in residence" aan de Australian National University (Canberra, 1993). Vanwege zijn vele activiteiten op internationaal beiaardgebied ontving hij in 2003 de UC Berkeley Medal of Honnors van de Universiteit van Californië. In Nederland werd hij in 2009 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Momenteel werkt Jacques Maassen aan diverse compositie-opdrachten, aan de ontwikkeling en productie van beiaardevenementen, en aan een campanologisch onderzoek betreffende automatische beiaardmuziek in De Nederlanden.

Souterliedekens

Psalm 66

Psalm 67

Psalm 68

Psalm 69